Knee deep in Troblas

These days everything is covered with dust. It’s not an allegory or the aftermath of the apocalypse, it’s just sawdust. We’ve been sanding so much, our minds transcended into nirvana. And we are not done yet.

But let’s make a short résumé of the months post-Kickstarter. After the campaign ended, we had to wait quite a while to get the money from the campaign to our bank accounts. There were some bureaucratic obstacles that we needed to overcome, but nothing serious. As soon as we were ready to start production, we got a low hit from our contractor who was supposed to cut the wooden parts with his CNC cutter. He was unreliable, so we had to find another contractor and start the process all over again.

Now we are in a self-induced seclusion phase in our workshop, where we sand the wooden components, glue them together, sand them again and then oil them. While our hands are busy working, we find our minds free to think. And we discovered that Trobla is too complex to be produced in large quantities. This means that a redesign will be needed in the future if we want to keep with demand.

Here are some photos from the workshop: 

Kickstarter, here we come!

Po nekaj mesecih trdega dela in letu in pol razvijanja Troble smo končno pripravljeni. Izdelali smo prve prototipe nove Troble, ki delujejo odlično. Posneli smo predstavitveni video in fotografije izdelka (posnel je nihče drug kot Dean Grgurica), besedila so spisana in komunikacijska strategija je že skoraj v celoti izdelana.

Vse skupaj smo pred dnevi poslali kickstarterju v odobritev. Za vsak projekt preverijo, če je v skladu z njihovimi pravili in standardi. Včeraj so nam Troblo odobrili in v mailu zapisali „very cool design!“

Kampanjo bomo zagnali 7. aprila z zabavo v RIIBI v Izoli, kamor ste vsi toplo vabljeni! Do takrat pa je tukaj nekaj fotk tega, kar smo počeli do sedaj.

P.S.: Sicer pa se priporočamo za širjenje glasu o Trobli in zahvaljujemo za vso podporo do sedaj!

/

After months of hard work and a year and a half of developing the Trobla, we are finally ready. Our newest prototype works, our presentation video is ready, and we've written all the necessary texts.

A few days ago, we submitted our campaign to Kickstarter for approval and we received a quick response from them saying “very cool design!“

Now that we're ready, we're going to do it in style. You are kindly invited to join us at our launch party on April 7th at RIIBA, coworking space in Izola. Until then, we'll be posting some photos of the stuff we've been up to so far.

PS: We hope you'll help us spread the Trobla word and we are very thankful for all of your support.

Matej, Andrej, Martin

On the street: Martin's table

„Kaj pa je ta luknja?“ vpraša gospa, ki je hodila po ulici, na kateri smo fotografirali.

Vidite, prav to je čar fotografiranja na mestnih poteh – nepričakovana srečanja in vprašanja. Večina mimoidočih na nas gleda z rahlim začudenjem in nasmeškom na obrazu, nekateri se ustavijo in kaj povprašajo.

„To je za kable od računalnika, gospa.“ ji razložimo, med tem ko Dean pripravlja svojo fotografsko opremo. „Ah jaz tega nimam, ne rabim teh reči,“ zamahne in odide.

Še dobro, da mize nismo oblikovali in izdelali zanjo.  // 

“What's this hole on the desk?“ asked the old lady passing by, while we were setting up the table for the shooting. 

Moment's like this are the reason we use the streets as our photography studio – unexpected encounters and questions. People passing by look at us with amusement, some stop and enquire about our little endeavor.

„This is a hole for the cables that come with the computer, madam“ we answer, while Dean prepares his camera. „I don't have a computer, I don't need that,“ she replies and proceeds on her way. 

Good thing we didn't design and manufacture the desk for her.

Martinova miza je bila sicer kar zahtevna za izdelavo, a užitek, ko lahko z razdalje gledaš na končan izdelek je neopisen. / It was quiet demanding to manufacture Martin's desk, but looking at the finished product from a distance repays the effort completely. 

Making of pručka

V tokratnem postu predstavljamo, kako nastajajo pručke iz odpadnega lesa.

Po delavnici so se nam kopičili manjši kosi, ki ostanejo pri izdelavi pohištva. Ponavadi se jih razžaga in podari nekomu z žarom na drva, nam pa se je zdelo, da bi lahko ta les še uporabili.

Ugotovili smo, da lahko iz njega pridobimo palice in naredimo kvadratno konstrukcijo.

Pri tem pa je natančnost vrlina, po kateri se gre ravnati, saj lahko le za milimeter napačno zvrtana luknja povzroči neverjetne glavobole.

Vsaka pručka ima svojo serijsko številko – 030602, kar pomeni tretja pručka od šestih v drugi seriji. Na pručkah prve serije pa lahko kosilate na Odprti kuhni, ki je pokupila kar vse, ki smo jih takrat naredili.

Bi Ko Fe, Nina Mršnik in Lucia Massari

V ponedeljek smo se odpravili v ljubljanski Bi Ko Fe, da bi počastili razstavo portretov, ki sta jo postavili Nina in Lucia. Njun slog je zagotovo zelo zanimiv, če ne že kaj drugega. Nina, ki z nami sodeluje pri projektu lesenega zvočnik, ki ga bomo predstavili konec meseca, se je za izrezovanje portretov iz lesa poslužila vbodne žage, ki domuje v naši delavnici.

Andrej se je na poti na razstavo izgubil in zamudil.

Nina Mršnik in njeni moški
Martin, Andrej in Matej
Jurij in Matija
Vivoda

Pozdravljeni!

Važna je pot in ne cilj, pravijo modri ljudje. Če bi vedeli, koliko časa smo mi porabili, da smo prišli do imena, logotipa in spletne strani, bi modri drugače mislili. Ampak končno je tudi TOK TOK na spletu. Zadovoljstvo ob tem težko skrivamo, čeprav nam nekatere stvari še niso povsem povšeči. Vendar popolnost tako ali tako ne obstaja, kajne?

Skladišče pred prenovo, februar 2014

Spletno stran nam je izdelal Davor, polnijo pa jo Deanove fotografije, ki že od samega začetka gradijo našo prepoznavnost. Ob tej priložnosti se jima zahvaljujemo za vse in obenem opravičujemo za ves stres, ki jima ga povzročamo. Njune kontaktne podatke smo objavili pod zavihkom Our Story, kjer so objavljeni tudi drugi, s katerimi sodelujemo. Stavimo namreč na lokalne obrtnike, ljudi in znanje, zato se nam zdi pomembno, da jih na naši tukaj tudi predstavimo.

Stran je sicer mišljena kot katalog naših izdelkov in designov, ki si jih izberete in jih prilagodimo vašim željam – na primer: potrebujete posteljo, ki se prilagaja vašemu staremu jogiju, od katerega se ne morete ločiti? Bi radi imeli daljšo čajno mizico Ogler, ker imate razmeroma dolg kavč? Bi radi pisalno mizo z večjim številom polic, ker se knjige in zabavna elektronika kar kopičijo okoli vas? Bi radi imeli predalčnik posebnih mer, ki bi ustrezal tistemu kotičku v dnevni sobi, a ga nikjer ne dobite?

Prve uradne ure v novem prostoru, maj 2014

Pod eseji, oziroma v blogu, bomo opisovali pripetljaje iz življenja mladih in nadebudnih oblikovalcev pohištva. Zagotovo se bo na poti pred nami, na kateri želimo prerasti v podjetje, ki bo izdelovalo kakovostno pohištvo iz slovenskega lesa in ob tem delo ponudilo ljudem v našem okolju, veliko stvari zgodilo. In na koncu bomo, kakor vsi, spoznali, da so imeli modri ljudje prav.

Hvala za podporo in naročila!

Matej, Andrej in Martin